Werkwijze

HULP BIJ OPVOEDEN

Elke ouder heeft opvoedvragen. De ernst van de vraag en of de klacht varieert uiteraard wel.  Ik word regelmatig benaderd met allerlei verschillende opvoedissues.

Aan veel van deze  opmerkingen en vragen liggen dezelfde opvoedprincipes ten grondslag. Ik bekijk graag samen met ouders aan de hand van een vrijblijvend intakegesprek welke opvoedvraag er centraal staat en waarop we de vervolgsessies baseren. De methodiek waarmee ik veel werk is Triple P; Positive Parenting Program. Dat is een opvoedprogramma waarbij de focus  ligt op het positief opvoeden. Maar ik werk ook vanuit de systeemgerichte benadering. Dat wil zeggen dat ik graag het complete gezinsplaatje bezie.

Het is soms lastig om de dingen die wél goed gaan te blijven zien als de focus ligt op het ongewenste gedrag van het kind. Dat is begrijpelijk, maar tegelijkertijd heel jammer.

Er is vanzelfsprekend ook aandacht voor het ongewenste gedrag van het kind. We kijken naar verschillende strategieën voor ouders die ervoor zorgen dat het ongewenste gedrag van het kind (én soms de ouder) afneemt.

Het programma biedt heel concrete tips die ervoor zorgen dat de opvoedvaardigheden vergroot worden, zodat het opvoeden weer leuk wordt.

Het uiteindelijke doel is altijd het terugbrengen van plezier in het opvoeden en het zorgen voor een fijne gezinssfeer.

Als je geïnteresseerd bent in deze methodiek, bekijk dan onderstaande link.

 

Omdat we nu vaker thuisgewerkt hebben (en dat dat soms toch wel erg goed beviel), bied ik ook online opvoedondersteuning  aan. Vul een contactformulier in of bel me, zodat we gewoon online een eerste gesprek kunnen voeren.

GESCHEIDEN OPVOEDEN

Ik geloof dat alle ouders de intentie hebben hun kinderen zo goed als mogelijk op te voeden. Indien er sprake is van een echtscheiding, blijkt opvoeden soms lastiger te zijn dan voorheen. De grote veranderingen die plaatsvinden op verschillende gebieden en de daarbij komende stress, kunnen ervoor zorgen dat het opvoeden wat onder druk komt te staan.

Op basis van een intakegesprek kan gekeken worden op welke manier we ervoor kunnen zorgen dat beide ouders op een positieve manier betrokken blijven bij de opvoeding. De sessies hoeven niet gezamenlijk gevolgd te worden. Het is wel wenselijk dat beide ouders de sessies volgen (op een verschillend tijdstip). Op deze manier ontstaat er weer grip op de nieuwe situatie waarin het kind moet wennen aan twee verschillende huishoudens. Een bijkomend voordeel is dat de ouders het kind laten zien te willen investeren in het welzijn van het kind.

Ook bij het gescheiden opvoeden werk ik veel met Triple P. Er wordt op twee manieren gewerkt aan een beter welzijn van de ouders en het kind.

Enerzijds is er ruimte voor het vinden van een nieuwe balans voor de ouder(s) in deze nieuwe situatie, anderzijds wordt er gekeken naar hoe je als ouder weer regie krijgt over de opvoeding.

OUDERCURSUS/WORKSHOP

Opvoeden wordt door iedereen met enige regelmaat als lastig ervaren. Het is fijn om hier gezamenlijk over te praten. 

Ik begeleid oudercursussen waarbij verschillende ouders aan hun opvoedvraag kunnen werken. De meerwaarde van een oudergroep is dat het heel fijn is om van andere ouders te horen hoe zij met bepaalde dingen omgaan. Hiernaast kan het ook een opluchting zijn te merken dat andere ouders soms ook worstelen met dezelfde dingen als jij. 

Indien er meerdere aanmeldingen zijn voor de oudercursus, stel ik een groep samen. De groep komt ongeveer 5 keer bijeen.

Als ouders zelf een groepje willen vormen met vrienden of bekenden, dan is dat ook mogelijk. Er kan dan ook gekozen worden voor een workshop. Deze workshop duurt ongeveer 2 uur. Vooraf kan gekeken worden welke thema's centraal moeten staan. 
Denk bijvoorbeeld aan het drinken van alcohol door kinderen jonger dan 18 jaar. Het is voor veel ouders een lastig punt. Durf je de enige ouder te zijn die 'nee' zegt, wat vinden andere ouders hiervan, hoe ga je zelf om met drank, etc etc.

Voor zowel de groepstraining, als de workshop geldt dat ik meestal kies voor de volgende indeling: 

- Ouder van kinderen van 2-12 jaar

-  Ouders van tieners

JONGERENBEGELEIDING

De snel veranderende samenleving waarin we leven, kan behoorlijk ingewikkeld zijn voor een jongere. Jongeren voelen vaak dat zij moeten voldoen aan allerlei eisen en dat geeft soms problemen. Prestatiedruk, motivatieproblemen, groepsdruk en social media stress zijn voorbeelden van issues waarmee jongeren soms worstelen. Wat extra begeleiding kan hierbij helpend zijn.

Ik kijk graag op basis van een intakegesprek hoe een jongere hiermee aan de slag kan gaan. Nadat de vraag van de jongere helder is, kan gekeken worden naar het vervolgtraject.